mandag 17. november 2008

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen (1828 - 1906) er en av Norges mest kjente og respekterte forfatteren. Han var både en billedkunstner, lyriker og dramatiker. Det var som dramatiker han satte sine spor. I dag er han en av de viktigste dramatikerne internasjonalt.

Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828 i Skien. Henrik ble regnet som en av de 4 store i Norges litteratur historie.  Sammen med resten av de 4 store markerte han realismen, epoken sin ved å skrive mange verk.


Henrik Ibsen var sønn av en velstående kjøpmann.  De bodde sammen med familien på Skien. Men sukseen til faren skulle ikke vare lenge, allerede da Ibsen var 8 år gammel mistet faren hele formuen sin og familien måtte slå konkurs. Fra å være en av de mektigste familiene i Skien ble de en av de fattigste.


Da han var 15 år gammel flyttet han til Grimstad hvor han begynte å jobbe som en læregutt i et apotek. Han levde et dobbelt liv i Grimstad. Om dagen jobbet han på apoteket og om kvelden leste han Artium og begynte å skrive. Det var her litteratur epoken til Ibsen startet. Hans første skuespill het Catilina og ble ferdig i 1849. Samme år flyttet Christiania. Her startet han på Heltbergs Studentfabrik. I 1851 fikk han et tilbud av Ole Bull om å komme til Bergen for å jobbe som dramaforfatter. Denne tiden ble virkelig viktig for Ibsen, for det var her han skrev sin første suksess; Gildet på Solhaug. 


Videre i livet flyttet han tilbake til Christiania for å bli artistisk direktør ved Christiania norske teater, dette var også den dårligste tiden for Ibsen, teateret gikk konkurs og han møtte sterk motstand. I 1863 fikk han et reisestipend som reddet karrieren hans, han dro til Italia og Tyskland. Her  ble han i hele 27 år, 27 viktige år, for det var her han ble Skandinavias mest kjente forfattere senere også en av de viktigste forfatterne internasjonalt.


Viktige verk han ble kjent for var Peer Gynt, Kejser og Gallilæer, Gengangere og selvfølgelig ”Et Dukkehjem” Siste delen av livet sitt ble han syk og døde tilslutt i 1906 i Christiania.


Han er fortsatt veldig populær som dramatiker, hvorfor? Takket være en nokså spesielle livshistorie og sin skriverstil som skapte harmoni og spenning tok han verden med en storm. Fremdeles gjør han det selv etter sin død.


Foto:
Literaturwelt


Kilder:

- http://www.daria.no/skole/?tekst=10079
http://www.daria.no/skole/?tekst=6158
http://www.daria.no/skole/?tekst=8945
- http://no.wikipedia.org/wiki/Henrik_Ibsen
- http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/atlebolsen/henriki.html